De Bib heeft voor elk wat wils. Een spannende thriller, een klassieker, een zeemzoet liefdesverhaal of een handige reisgids? Of ben je een kunstliefhebber, een amateurfotograaf, een muziekliefbebber? Wil je een serie bingewatchen? Je vindt vast en zeker je gading in onze uitleenafdeling voor volwassenen op het gelijkvloers en de tweede verdieping.

Verhalen

Al onze romans staan alfabetisch gerangschikt op familienaam van de auteur. Thrillers, detectiveverhalen, avonturenromans en griezelliteratuur vind je in de spanningshoek. De chicklit, science fiction, fantasy en waargebeurd staan afzonderlijk opgesteld.

Ontdek de dwarsliggers, dit zijn complete boeken in een handzaam formaat: net zo klein en licht als een mobiele telefoon en 100% leesbaar. Door zijn compacte formaat en lichte gewicht kan je dwarsliggers altijd en overal lezen. Ideaal voor onderweg, op vakantie en in bed.

Regelmatig zetten we bepaalde boeken in de kijker. De themastanden zijn dan ook de ideale gelegenheid om kennis te maken met een ander genre. Je vindt er ook allerlei keuzelijsten en boekentips.

Zijn de lettertjes van de gewone romans te klein voor jou? Geen probleem! De Bib beschikt immers over een uitgebreide collectie grootletterboeken, luisterboeken en daisy-roms.

Daarnaast bieden wij ook vreemdtalige romans aan in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Turks, Arabisch, Latijn en Zuid-Afrikaans. De boeken met poëzie en toneel staan afzonderlijk  opgesteld.

Non-fictie

Een kookboek vol gezonde gerechten, een boek met alle specificaties van een bepaald type auto, een reisgids over Zimbabwe,… . Je kan het zo gek niet bedenken of de bib heeft er een boek over.

Al onze informatieve boeken staan gerangschikt op SISO-nummer. SISO wil zeggen “Schema voor de Indeling van de Systematische catalogus in de Openbare bibliotheken”. Uitleenbare boeken die iets met Sint-Niklaas te maken hebben, hetzij over geschiedenis, monumentenzorg of toerisme, kan je in de hoofdbib aan de infobalie opvragen om uit te lenen.

Kranten en tijdschriften

De bib heeft abonnementen op meer dan 400 tijdschriften! Heel wat tijdschriften zijn direct uitleenbaar, van sommige tijdschriften is het laatste nummer enkel raadpleegbaar. Je kan eventueel kopies nemen.
Naast de traditionele papieren dagbladen en tijdschriften beschikt de Bib ook over een online-abonnement op GoPress: een digitale persbank met het archief  van de Vlaamse kranten, publicaties van Roularta Media Group en enkele Nederlandse kranten. Deze digitale databank kan je raadplegen op alle catalogus-computers en ook thuis via de login op Mijnbibliotheek.
De Bib biedt een zevental kranten aan. Deze zijn enkel inkijkbaar. Je vindt ze in de krantenhoek én in de Cafetaria. Oudere nummers kan je vragen aan de balie in de afdeling Beeld & Geluid. Ze zijn een maand ter beschikking. 

Taalpunt

Het taalpunt is bedoeld voor mensen voor wie lezen niet vanzelfsprekend is en die om één of andere reden moeilijkheden ondervinden met lezen en de Nederlandse taal in het algemeen. Die problemen kunnen zijn: slechtziendheid, blindheid, dyslexie, de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, "te moeilijk" geschreven boeken niet goed kunnen verwerken,… In het Taalpunt bieden we materialen aan die hen hierin kunnen helpen. Ook leerkrachten die met dit gegeven werken, willen we van het nodige materiaal voorzien.

Beeld en geluid

Op de tweede verdieping van de hoofdbib aan het Heymanplein in de afdeling Beeld & Geluid vind je naast cd's ook dvd's en blu-rays voor volwassenen. Ook de boeken en tijdschriften over kunst, film en muziek hebben hier een plaats gekregen. 

Opgelet! Muziek- en filmmaterialen voor kinderen (-12 jaar) vind je terug in de jeugdafdeling! Je herkent ze aan de J-aanduiding in de linkerbovenhoek.

Cd

Ook muziekliefhebbers komen in de Bib aan hun trekken! Duizenden cd’s staan in de afdeling Beeld & Geluid te wachten om uitgeleend te worden. Alle cd’s staan gerangschikt op genre en de verschillende genres zijn makkelijk herkenbaar aan de hand van een kleuraanduiding.

Dvd en blu-ray

De Bib heeft ook een ruim aanbod aan films, documentaires, tv-series en muziek op dvd en blu-ray.

Games

Daarnaast vind je in deze afdeling ook nog games voor Wii,Wii U, Playstation 3 en 4, Nintendo Switch en Xbox360.

Spellen

In de afdeling Beeld & Geluid vind je ook een mooie collectie gezelschapsspellen die gratis te ontlenen zijn.

Strips

In de bib kan je kiezen uit een uitgebreide stripcollectie voor volwassenen. Deze bevat ook manga’s en graphic novels. De strips staan alfabetisch gerangschikt per reeks of alfabetisch op auteur. Naast Nederlandstalige strips heeft de bibliotheek ook strips in het Frans, Engels, Russisch, Arabisch, Latijn, Grieks, Italiaans en Spaans.