taalpunt

Taalpunt

Het Taalpunt is bedoeld voor mensen voor wie lezen niet vanzelfsprekend is en die om één of andere reden moeilijkheden ondervinden met lezen en de Nederlandse taal in het algemeen. Die problemen kunnen zijn: slechtziendheid, blindheid, dyslexie, de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, "te moeilijk" geschreven boeken niet goed kunnen verwerken,… In het Taalpunt bieden we materialen aan die hen hierin kunnen helpen. Ook leerkrachten die met dit gegeven werken, willen we van het nodige materiaal voorzien.

Materialen die we aanbieden

Taalcursussen Nederlands, woordenboeken, eenvoudige boeken uit de Wablieft-reeks, de Wablieft krant, eenvoudige informatieve boeken en brochures over inburgering, zelfstudie, lesmateriaal voor leerkrachten NT2, ..

 

 

Grootletterboeken, luisterboeken en daisy-roms

Voor wie moelijkheden heeft met lezen of wie liever luisterend leest, heeft de Bib een collectie luisterboekenDaisy-roms en Grootletterboeken.

Leuk Leesplein

Naar analogie van het taalpunt bij de volwassenen, heeft de jeugd het Leuk Leesplein, bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar.    .

Voor leerkrachten en begeleiders NT2

Rondleiding Leerkrachten kunnen met hun NT1- of NT2-klas een rondleiding aanvragen. Samen met een bibmedewerker verkennen ze de collectie om Nederlands te leren. Een rondleiding of bezoek aan de Bib vraag je tijdig aan via bibpubliekswerking@sint-niklaas.be

Boeken | Boeken met informatie rond het lesgeven aan anderstaligen.

Cursussen | Cursussen die niet geschikt zijn voor zelfstudie, die je enkel in klassikaal verband kan gebruiken. Sommige zijn in pakketten aangeboden: boeken + audiovisuele materialen.

Taalkoffers | Taalkoffers zijn cursuspakketten met als titel ‘Zo gezegd: Nederlands voor anderstaligen’ bedoeld voor anderstalige volwassenen die in klasverband Nederlands willen leren. Zo gezegd is een haalbare cursus NT2 voor volwassenen op basis van de eindtermen en de leerplannen. De cursus is gericht op de vier vaardigheden (lezen, schrijven, spreken en luisteren) waarbij men uitgaat van levensechte, functionele opdrachten en gebruik maakt van authentiek materiaal. Zo gezegd bouwt stap voor stap leerstrategieën uit en confronteert de cursist gaandeweg met steeds complexere opdrachten. Zelf-ontdekkend leren staat daarbij centraal. Deze koffers bevatten: het werkboek voor de cursist, de docentenmap, de cd, het voorbeeldexamen, mappen met foto's en makkelijk lezen boeken, zowel fictie als non-fictie.

Les | Het tijdschrift Les: hét vakblad voor NT2-docenten. Les is veelzijdig, praktijkgericht, met theoretische verdieping. Vrijwel elk nummer biedt een mix van didactiek, (achtergrond) informatie en stof tot discussie. Veel didactische artikelen nodigen uit tot directe toepassing: duidelijke lesopzet, praktische adviezen en concrete lessuggesties. Het werkterrein omvat alle educatieve activiteiten voor (jong)volwassen anderstaligen.