Leerkrachten kunnen in de Bib genieten van een dienstverlening op maat.

Jaarprogramma 2020-2021

INSCHRIJVEN AANBOD JEUGDBOEKENMAAND 2021

Jaarprogramma basisonderwijs 2020-2021
Jaarprogramma secundair onderwijs 2020-2021

Inschrijvingen VERTELLINGEN

Inschrijvingen vertellingen basisonderwijs 2020-2021 zijn volzet.
Inschrijvingen vertellingen secundair onderwijs 2020-2021 zijn volzet.

Inschrijvingen RONDLEIDINGEN

De Zevenklapper voor kleuters via dit formulier
De Zevenklapper voor eerste graad (BO) via dit formulier
De Zevenklapper voor tweede graad (BO) via dit formulier
De Zevenklapper voor derde graad (BO) via dit formulier

Het secundair onderwijs via dit formulier

Bevestiging | Opgelet ! Na het indienen ontvang je een OVERZICHT van je inschrijving, de definitieve BEVESTIGING ontvang je na goedkeuring.

Rondleidingen

Via deze pagina vind je meer info over de rondleidingen in de Bib.

Leerkrachten- en klaskaarten

Leerkrachten- en klaskaarten | Leerkrachten kunnen in de bib genieten van een dienstverlening op maat. Zij kunnen een lerarenkaart en/of een klaskaart aanvragen.

Basisonderwijs

Boekenkoffers | We stellen de boekenkoffers samen met een gevarieerd en aangepast aanbod voor de verschillende basisscholen van de stad.

Themakoffers | Themakoffers zijn gevulde koffers voor leerkrachten en andere geïnteresseerden die met hun klas of groep binnen een bepaald thema werken en hiervoor op zoek zijn naar materiaal.

Voorlezen | Een heel jaar lang willen we zoveel mogelijk mensen - kinderen én volwassenen - laten ervaren hoe waardevol voorlezen is.

Letterbekken  | Elk jaar organiseert de Bib in het vroege voorjaar een reeks auteurslezingen voor het basisonderwijs. De auteurs voor dit jaar vind je in ons jaarprogramma.

Zevenklapper | Met De Zevenklapper zetten we zeven doordachte stappen in de goede richting. We begeleiden de kinderen tijdens een traject van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar en leren hen zelfstandig hun weg te vinden in het immense informatie-aanbod als voorbereiding op het secundair onderwijs.

Verrassingen in je valies | Omdat leerkrachten sleutelfiguren zijn in de leesbevordering, wil de Bib hen warm maken voor jeugdliteratuur. 

Secundair onderwijs

Lettergebroed | De Bib zet hard in op de jeugd. Daarom organiseert ze Lettergebroed | auteurslezingen voor jongeren. Met dit jaarlijks terugkerend initiatief wil de Bib secundaire scholen en individuele jongeren bereiken.

De Bib op school  | Zoekmodule van de Bib op de elektronische leeromgeving van de school.

Themakoffers | Themakoffers zijn gevulde koffers voor leerkrachten en andere geïnteresseerden die met hun klas of groep binnen een bepaald thema werken en hiervoor op zoek zijn naar materiaal.

Verrassingen in je valies | Omdat leerkrachten sleutelfiguren zijn in de leesbevordering, wil de Bib hen warm maken voor jeugdliteratuur. 

Hoger onderwijs

Studeren in de Bib | De Bib stelt een stille ruimte ter beschikking tijdens de examenperiodes.

Voor leerkrachten en begeleiders NT2

Boeken | Boeken met informatie rond het lesgeven aan anderstaligen.

Cursussen | Cursussen die niet geschikt zijn voor zelfstudie, die je enkel in klassikaal verband kan gebruiken. Sommige zijn in pakketten aangeboden: boeken + audiovisuele materialen.

Taalkoffers | Taalkoffers zijn cursuspakketten met als titel ‘Zo gezegd: Nederlands voor anderstaligen’ bedoeld voor anderstalige volwassenen die in klasverband Nederlands willen leren. Zo gezegd is een haalbare cursus NT2 voor volwassenen op basis van de eindtermen en de leerplannen. De cursus is gericht op de vier vaardigheden (lezen, schrijven, spreken en luisteren) waarbij men uitgaat van levensechte, functionele opdrachten en gebruik maakt van authentiek materiaal. Zo gezegd bouwt stap voor stap leerstrategieën uit en confronteert de cursist gaandeweg met steeds complexere opdrachten. Zelfontdekkend leren staat daarbij centraal. Deze koffers bevatten: het werkboek voor de cursist, de docentenmap, de cd, het voorbeeldexamen, mappen met foto's en makkelijk lezen boeken, zowel fictie als non-fictie.

Les | Het tijdschrift Les: hét vakblad voor NT2-docenten. Les is veelzijdig, praktijkgericht, met theoretische verdieping. Vrijwel elk nummer biedt een mix van didactiek, (achtergrond) informatie en stof tot discussie. Veel didactische artikelen nodigen uit tot directe toepassing: duidelijke lesopzet, praktische adviezen en concrete lessuggesties. Het werkterrein omvat alle educatieve activiteiten voor (jong)volwassen anderstaligen.

Jaarprogramma

Jaarprogramma