Mauro KSD

Mauro Pauwels is de nieuwe Kinderstadsdichter van Sint-Niklaas!

De 15-jarige Mauro Pauwels uit Sint-Niklaas neemt de komende twee jaar de fakkel over van Lena Serwir, die het voorbije jaar verschillende belangrijke momenten voor en in onze stad met haar poëzie ondersteunde.

Zijn gedicht Tijdelijke verdoving werd in een heel bijzondere periode van COVID-19 aangeduid als winnend stadgedicht. Door de regels die gelden rond social distancing en om onnodige risico’s te vermijden werd Mauro aangesteld tijdens een kleine plechtigheid met overhandiging van de sjerp en titel in aanwezigheid van burgemeester Lieven Dehandschutter en schepen van cultuur Filip Baeyens.

De feestelijke huldiging van Mauro als nieuwe Kinderstadsdichter komt er tijdens het weekend van Archipel op zondag 25 oktober.

De nieuwe Kinderstadsdichter zal twee jaar lang tijdens enkele feestelijke momenten op poëtische wijze hulde brengen aan onze stad (o.a. de Vredefeesten, de opening van het Huis van de Sint, Gedichtendag, Jeugdboekenmaand).

De voorbije jaren traden de Kinderstadsdichters ook op andere momenten naar voor o.a. tijdens het jongerenfestival IKANDA, bij de uitbreiding van het Geboortebos, Wintervuur, Villa Pace, Moederdag, de dag tegen racisme en discriminatie, Dag van het Park, Herinner je mij…

Mauro gaat naar de Broederschool en houdt van voetbal, toneel, wielrennen én schrijven. Schrijven is voor hem een uitlaatklep. Dat bewees hij in 2019 ook al toen hij deelnam aan de wedstrijd en toen ook tot de genomineerden werd verkozen.

Wanneer hij zijn gedichten op het podium brengt doet hij dat met véél overtuiging, inleving en kracht. Zijn gedichten zijn niet vrijblijvend en mogen ook ergens over gaan. Als een onversneden slam poet vertelt Mauro wat hij te vertellen heeft.

KSD 20

 

 

 


Aya Vanvinckenroye wint de Armand Van Assche poëzieprijs!

Naar jaarlijkse traditie kende de jury tevens de Armand Van Assche poëzieprijs voor jonge dichters toe. Deze prijs, uitgereikt door Erika De Cuyper, weduwe van Armand Van Assche, gaat dit jaar naar Aya Vanvinckenroye. Haar gedicht School bekoorde de jury enorm vanwege de puurheid en balans. Aya is slechts 12 jaar en is onmiskenbaar een jong talent.