De gloednieuwe publicatie “Stad vond KSD” is te koop aan de infobalie van de Bib voor 8 EUR.

In deze dichtbundel blikken we terug op 10 jaar kinderstadsdichter in Sint-Niklaas en hebben we gedichten en getuigenissen van de kinderstadsdichters, juryvoorzitters en begeleiders opgenomen. Hiermee bieden we een inkijk op een poëtisch verhaal dat dit jaar met Mauro Pauwels aan zijn elfde jaargang toe is!

KSD

Het fenomeen ‘stadsdichter’ was in 2003 met de aanstelling van Tom Lanoye als de eerste Antwerpse stadsdichter meteen een schot in de roos. Talloze initiatieven volgden, in steden en dorpen, van Damme tot Kaprijke, van Gent tot Brugge, heel Vlaanderen werd poëtisch in ogenschouw genomen, gedichten verschenen op vuilniszakken, kathedralen en keermuren, op armen en schouders, als pamflet of stil eerbetoon.

Poëzie is kinderspel, het gedicht van Lucebert, stimuleerde op een winterse zondagavond in 2010 medewerkers van de Bib Sint-Niklaas tot een originele kijk op het fenomeen, en bij het ochtendgloren was een nieuw soort stadsdichter geboren: de kinderstadsdichter. Luttele maanden later, op zondag 28 juni, werd in het stadhuis de eerste kinderstadsdichter van de stad en Vlaanderen feestelijk geridderd.

Met de slogan Stad zkt kinderstadsdichter vond de stad inmiddels tien jaar lang een kind met ongebreidelde fantasie, een aparte blik, een vlotte pen. Maar het initiatief is nooit louter een wedstrijd geweest, de aanstelling van een winnaar. Talloze kinderen, autochtoon en allochtoon, alleen of in klasverband, ontdekten binnen het grotere verhaal hun eigen stem, het plezier van taal, van lezen en schrijven. Talloze volwassenen, van ouders tot begeleiders en juryleden- en voorzitters, stonden versteld van de branie, de taalvaardigheid en originaliteit van alle deelnemende kinderen. Stad zkt kinderstadsdichter omhelsde lokale cultuuraspecten zoals het Sinterklaasfeest en de ballontraditie, en zette alle deuren open naar leesbevordering, sociale interactie en educatieve innovaties.

In Stad vond kinderstadsdichter blikken kinderen, juryvoorzitters en beleidsmakers terug op een onvergetelijke ervaring, op kinderlijk en dichterlijk plezier, op zenuwrillingen en tranen van geluk. Laat dit bundeltje een klein plaatsje krijgen in de petite histoire van de stad, een iets groter plaatsje in de harten van de betrokken kinderen en volwassenen. Maar laat het voor iedereen vooral een blijvende ode aan de verwondering zijn. Speelt kinderen speelt!