Fundels

Het wordt winter: de dagen worden langer en de nachten kouder. Terug opwarmen na het buiten spelen? Dat doe je knus onder een dekentje met papa of mama en met de interactieve kinderboeken van Fundels.

winterfundel

De digitale kinderboeken van Fundels zijn de ideale educatieve bezigheid voor kinderen, zeker nu scholen en bibliotheken hun deuren sluiten. Fundels laten ouders hun kroost hiermee spelenderwijs leren en hun leesvaardigheid oefenen.

Kinderen leren spelenderwijs en oefenen hun leesvaardigheid met Fundels.

 1. Download de Fundels-app
 2. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel
  aanmelden | registreren  

Wat is een Fundel?

Een Fundel is een digitaal prentenboek voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Je kan ze voorlezen, samen lezen of zelfstandig laten lezen. Centraal staat altijd een kwalitatief verhaal met rijke illustraties. Maar Fundels gaat verder waar een gewoon prentenboek stopt.

De vele mogelijkheden van Fundels verrijken en verdiepen het verhaal. Fundels is in de kern: spelend leren. Kinderen genieten van een verhaal en worden er door aangesproken en aangemoedigd. Kinderen worden op educatieve verantwoorde wijze uitgedaagd om hun taal- en leesvaardigheden te versterken.

Doordat ze het verhaal zelfstandig en op meerdere manieren ontdekken, creëert Fundels een sterk leereffect dat langer behouden blijft.

Waarom?

Voor kinderen die nog niet kunnen lezen

 • Het voorlezen creëert een extra intiem quality time moment met de ouders, het thema van het verhaal kan een inspiratie zijn om ervaringen te delen.
 • Als voorlezer kan je het verhaal meer tot leven brengen met stem- en intonatiewisselingen.
 • Je kind kijkt mee in het boek: dat is vaak een eerste stap in het leren (her)kennen van letters en (kleine) woorden.
 • De rijke illustraties laten je kind toe om zelf een verhaal te bedenken. Het lezen is interactiever en ontspannener, door inbreng van de eigen fantasie en anticipatie.

Voor kinderen die kunnen lezen

 • Het lezen verbetert de woordenschat en de zinsbouw. Je kind leert woorden kennen die in het dagelijkse leven (nog) niet gebruikt worden.
 • Je kind ontwikkelt een basisvertrouwen om met boeken (en verhalen) om te gaan.
 • Verhalen herlezen heeft ook een meerwaarde: je kind ontdekt lezen als iets met vele lagen, het ziet meer details en kan de fantasie over het verhaal verdiepen.

Ouders getuigen:

“Ik gebruik vaak Fundels.  De kinderen zijn nog klein.  Ik lees hen voor en daarna proberen ze het zelf.  Ze kunnen zich echt erin verdiepen. Ze leren extra dingen bij  denk ik: bv begrijpend lezen en vaardigheden opbouwen op technisch vlak….” (mama Elke)

“Het zijn niet van die onnozele spelletjes zijn die tot niets leiden.  Er zit een bedoeling achter, intellectuele vaardigheden.  Spelletjes op een tablet gaan vaak niet verder dan pure bezigheid zonder meer” (papa Michiel)

Fundels lezen via de Bib. Wat heb je nodig?

 • Een tablet of smartphone van Apple (iOS 6.0+) of Android (Android 4.0+).
 • Internet- of wifi-verbinding om je aan te melden en je keuze te maken en de Fundel te downloaden. Eenmaal je Fundel gedownload is, heb je geen internetverbinding meer nodig.
 • Een Mijn Bibliotheek-account.
  Nog geen Mijn Bibliotheek-account? Registreer je dan online via Mijn bibliotheek aanmelden | registreren    

- Elk lid kan elk jaar 7 Fundels lenen
- Elke Fundel kan je 4 weken lenen
- Geleende Fundels kan je offline lezen
- Opgelet: onze Bib biedt geen Fundels AVI aan.