leesplein

Leuk Leesplein

Naar analogie met het taalpunt bij de volwassenen, heeft de jeugdafdeling het leuk Leesplein, bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar.

MLP België

Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening in de Openbare Bibliotheek voor kinderen die moeite hebben met lezen. De boeken zijn geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud.

Kinderen vinden vlotter een boek en gaan terug met meer plezier lezen. Ze gaan ook meer lezen, dit is goed voor het vergroten van hun woordenschat. En bovendien zullen ze woorden sneller gaan herkennen, waardoor het leestempo verhoogd wordt.

Leesplezier

Op het leesplein hechten we meest belang aan het leesplezier, alles is op een speelse manier opgesteld, zodat de kinderen direct de smaak te pakken krijgen. Je vindt er aantrekkelijk en actueel leesmateriaal, aangevuld met eigentijdse media. 

Doelgroepen

  • kinderen met een ernstig leesprobleem bijv. dyslectici 10%
  • kinderen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is
  • kinderen met concentratieproblemen
  • kinderen met een visuele, auditieve of verstandelijke handicap
  • ouders of begeleiders die meer willen weten over leesproblemen en de aanpak ervan

Thema's

Het leuk leesplein is onderverdeeld in zes thema’s met kleuraanduiding:

Spanning (donkerblauw)
Van alles wat (lichtblauw)
Humor (groen)
Vriendschap (roze)
Avontuur (geel)
Fantasie (paars)

Het leuk Leesplein is een collectie van strips, luisterboeken, meeleesboeken, informatieve dvd’s, verfilmde boeken op dvd, daisy-roms, media voor ouders en leerkrachten, folders en tijdschriften. Je kan een daisyspeler ontlenen om de daisy-roms uit te proberen, vraag meer info aan de jeugdbalie!