Heb je een vraag? Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen. Hieronder hebben we alle vragen en antwoorden gebundeld. Is er toch nog iets niet duidelijk? Mail ons op bibliotheek@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 34 00.

 

faq.jpg

Mag ik gewoon naar binnen?

Nee

Hoofdbib: als je de Bib binnengaat ontsmet je eerst je handen en kijk je goed naar de bezoekersteller aan de ingang. Hiermee controleren we het aantal bezoekers in de Bib. Is het scherm groen, dan kan je binnenkomen. Is het scherm rood, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt en wacht je tot er iemand vertrekt. 
Je komt liefst goed voorbereid en alleen naar de Bib. 
Respecteer ten alle tijde de social distance van 1,5 meter t.o.v. de andere bezoekers en het bibpersoneel.

 

Bibfilialen: zie je aan de ingang geen wachtenden, dan kan je het filiaal binnengaan. Je levert je materialen in en ontsmet daarna je handen. Staan er naast de staander waar je je handen ontsmet blauwe mandjes klaar? Neem er dan één en ga het bibgebouw verder binnen. Zie je geen mandjes? Wacht dan even tot er opnieuw een mandje beschikbaar is.

Hoeveel mensen mogen binnen?

We laten een beperkt aantal bezoekers tegelijk toe. Dit kan je zelf zien op het scherm van de bezoekersteller aan de ingang. Is het scherm groen, kan je nog binnenkomen. Is het scherm rood, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt, en wacht je even tot er iemand vertrekt. Wil je wachtrijen in de hoofdbib vermijden? Check dan voor je bezoek zeker onze druktebarometer.

In de bibfilialen staan de blauwe mandjes binnen in het gebouw naast de staander waar je als bibbezoeker je handen ontsmet. Zie je daar geen mandjes staan, dan is de maximumcapaciteit van het filiaal bereikt. Wacht dan even tot er weer een mandje beschikbaar is.  

Moet ik alleen komen? Mogen mijn kinderen mee?

Kom bij voorkeur alleen naar de Bib. Je mag als volwassene 1 kind begeleiden. 

Hoe lang mag ik blijven?

Beperk je bezoek aan de Bib tot het strikt noodzakelijke, we vragen om je bezoek te beperken tot 30 minuten. 

Wat kan ik doen in de Bib?

De functies van de bibliotheek zijn tijdelijk beperkt tot het uitlenen en inleveren van materialen. Raak liefst alleen materialen aan die je mee wil nemen. Volg steeds de aangeduide looprichting.
 

Kan ik in de Bib opzoeken in de catalogus?

Maak vooraf je keuze. Kijk thuis via de catalogus of het materiaal van je keuze aanwezig is. Het aantal publiekscatalogi in de Bib is beperkt. Maak in de Bib gebruik van gratis wifi om via je smartphone de catalogus te raadplegen.

Ik heb nog materialen in mijn bezit, wat nu?

In de hoofdbib kan je je materialen weer inleveren volgens de gebruikelijke manier aan het inleverpunt. Je kan ook je materialen inleveren via de inleverbus, links naast de ingang. Deze inleverbus is 24/24 beschikbaar. Je kan zowel materialen uit de hoofdbib als uit de filialen inleveren via de inleverbus aan het Heymanplein.

In de bibfilialen kan je materialen enkel tijdens de openingsuren terugbrengen. Deze materialen worden niet meteen van je kaart gehaald. Bij het innemen houden we rekening met de werkelijke datum van inleveren waardoor je geen onterecht telaatgeld wordt aangerekend.

Terugbrengen verloopt op de volgende manier:

  • In Clementwijk en Nieuwkerken: in de groene bakken in de inkomhal
  • In Belsele: in de witte kast in de inkomhal
  • In Sinaai: in het rek tegen de muur wanneer je het bibgebouw langs de nieuwe tijdelijke ingang betreedt

Wanneer moet ik mijn materialen inleveren?

Controleer de inleverdatum via Mijn Bibliotheek, waar je ook je materialen kan verlengen. Respecteer de inleverdatum om telaatgeld te vermijden.

De uitleentermijn bedraagt opnieuw 4 weken, met uitzondering van sprinters, die je maar 1 week kan bijhouden. 

Wanneer moet ik telaatgeld betalen? 

Is je inleverdatum verstreken, lever dan je materiaal  zo snel mogelijk in of verleng via Mijn Bibliotheek indien je dat nog niet eerder deed. Verlengen kan ook steeds telefonisch of via mail.

Moet ik betalen om dvd’s en games uit te lenen?

Ja. Behalve de documentaires die gratis uit te lenen zijn, betaal je voor een dvd of een game uit de afdeling Beeld en Geluid 1 euro voor 4 weken. De dvd’s en games uit de jeugdafdeling blijven wel gratis.

Kan ik zelf uitlenen bij mijn bezoek aan de Bib?

Ja. Je leent je materialen uit aan de zelfuitleenbalies met je identiteits- of bibkaart. Er zijn 3 zelfuitleenbalies beschikbaar. De uitleentermijn van alle materialen is 4 weken, ook als je materialen wil verlengen, met uitzondering van sprinters die maar voor 1 week worden uitgeleend.

In de filialen ontleen je aan de balie zoals gewoonlijk. Volg steeds de aanduidingen om naar de balie te gaan en respecteer de veilige afstand van 1,5 meter tot andere bezoekers.

Ik heb nog een bedrag te betalen. Wat nu?

Een betaalautomaat is beschikbaar in de hoofdbib. Betaal zo veel mogelijk contactloos.

In de filialen zijn cash betalingen tijdelijk niet mogelijk. In geval van een openstaand bedrag geeft de bibmedewerker je een infostrookje mee met uitleg hoe je dit bedrag via overschrijving kan betalen.

Je kan ook online betalen via Mijn Bibliotheek

Kan ik met vragen of problemen terecht aan de infobalie?

Ja, maar respecteer steeds de veilige afstand van 1,5 meter met andere bezoekers en met de bibmedewerkers.

Kan ik kranten en tijdschriften lezen?

De kranten, de Belegger en Test-aankoop kan u tijdelijk niet raadplegen.

Andere tijdschriften kan u uitlenen (ook het meest recente exemplaar) en rustig thuis lezen.

Zijn de internetcomputers beschikbaar

Neen, onze internetcomputers zijn tijdelijk niet beschikbaar. Je kan dus ook niet kopiëren of printen in de bib.

Kan ik naar het toilet?

De toiletten in de hoofdbibliotheek zijn gesloten. Voor dringende (medische) gevallen ligt er een sleutel aan de balie van Beeld & Geluid (2e verdieping). Spreek gerust de collega aan de balie aan!

Kan ik even gaan zitten in de Bib?

De focus ligt op het uitlenen van materialen. Er is dus geen ruimte om even plaats te nemen in de Bib. 

Moet ik een mondmasker dragen?

Ja, mondmaskers zijn verplicht in de bibliotheek!

Denk er aan dat ook bij het buitenkomen op het Heymanplein een mondmasker verplicht is!

Kan ik nog reserveren?

Ja, je kan uitgeleende materialen online reserveren via de catalogus en Mijn Bibliotheek. Elk exemplaar dat je reserveert, kost 2 euro. Je krijgt een bericht van ons zodra je reservering beschikbaar is. Volg bij het afhalen van je reservering de juiste procedure: wacht buiten, ontsmet de handen, check de bezoekersteller, volg de aanduidingen, haal je reservering af aan de infobalie. Wens je nog andere materialen te ontlenen, maak dan eerst je keuze en haal vervolgens je reservering op aan de balie.

Kan ik mij inschrijven als nieuw lid?

Ja, je kan daarvoor met je identiteitskaart terecht aan de infobalie. Volg bij je bezoek altijd dezelfde procedure: wacht buiten, ontsmet de handen, check de bezoekersteller, volg de aanduidingen, meld je aan bij de infobalie en hou afstand.

Kan ik op een veilige manier de Bib bezoeken?

Ja, we hebben alle afdelingen ruimer opgesteld. Handgels zijn aanwezig, bezoekers worden beperkt in aantal. Zorg tijdens je bezoek zelf steeds voor voldoende afstand, ontsmet regelmatig je handen en volg zeker de aangebrachte aanduidingen zodat je nergens iemand kan kruisen.

Gebruik de lift alleen als het echt nodig is, met maximum 1 persoon tegelijk! Kruisen op de trap doe je met de rug naar elkaar.

Kan ik de bibfilialen veilig bezoeken?

Ja. Handgel is overal aanwezig en gebruik je verplicht na het inleveren van je materialen op de daartoe voorziene plaatsen (hetzij bakken, hetzij een rek dat daarvoor werd aangeduid). Na het ontsmetten van je handen neem je een blauw mandje. Hiermee controleren we het aantal bezoekers in het bibfiliaal. Staan er geen blauwe mandjes meer naast de staander met handgel? Dan is het maximum aantal bezoekers in het filiaal bereikt en wacht je even vooraleer je binnengaat.

Er werden in alle filialen duidelijke aanduidingen aangebracht zodat de social distance optimaal gegarandeerd kan worden. Moet je in de kleinere filialen toch iemand kruisen, doe dit dan steeds met de rug naar elkaar. In Sinaai en Clementwijk wordt er tijdelijk met een aparte in- en uitgang gewerkt om ervoor te zorgen dat bezoekers elkaar minimaal kruisen tijdens het bibliotheekbezoek.

Kan ik gebruik maken van de Wonderbar?

De Wonderbar is tijdelijk gesloten. De eventuele heropening hangt af van de federale wetgeving omtrent horeca. 

Kan ik nog pakketjes laten samenstellen bij de afhaalbib?

Nee, de Bib is gewoon open, dus je kan weer zelf je materialen komen uitkiezen.

Tot wanneer gelden deze maatregelen?

We volgen steeds de laatste veiligheidsmaatregelen. Deze kunnen na evaluatie aangepast worden. Volg het laatste nieuws via Facebook of de nieuwsbrief.

Wat met workshops en activiteiten?

Workshops en activiteiten zijn coronaproof, wij volgen steeds de laatste coronamaatregelen. Via deze link kan je zien of een activiteit geannuleerd is.

Wat met zaalverhuur in de Bib?

Vraag naar de beschikbaarheid van een zaal in functie van een verhuring via bib.zalen@sint-niklaas.be

Door de coronamaatregelen is er in de zalen tijdelijk voor minder personen plaats. De maximumcapaciteit van de Conferentiezaal en de Reynaertzaal is respectievelijk 12 en 5 personen. Dit om de veiligheidsafstand van 1,5 m te garanderen.

Mijn vraag wordt hierboven niet beantwoord, wat nu?

Voor vragen waar je hierboven nog geen antwoord voor vond, kan je ons bereiken via bibliotheek@sint-niklaas.be.