Heb je een vraag? Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen. Hieronder hebben we alle vragen en antwoorden gebundeld. Is er toch nog iets niet duidelijk? Mail ons op bibliotheek@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 34 00.

 

faq.jpg

Moet ik een afspraak maken om naar de bib te komen?

Nee, zowel de hoofdbibliotheek als de filialen zijn vrij toegankelijk. Wel vragen we u om u te houden aan de algemene regels, o.a. hieronder beschreven. 

Mag ik gewoon naar binnen?

Ja! Zowel de hoofdbibliotheek als de filialen zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Sinds 1 oktober zijn ook de mondmaskers niet langer verplicht. U mag dit uiteraard dragen als u zich hier veiliger bij voelt. 
Respecteer de veilige afstand van 1,5 meter tot andere bezoekers.

Hoeveel mensen mogen binnen?

Er zijn geen restricties meer voor het aantal bezoekers, je mag de bib dus vrij betreden. Respecteer wel de veilige afstand van 1,5 meter tot andere bezoekers.

Wat kan ik doen in de Bib?

Alle functies van onze Bib zijn weer (beperkt) mogelijk. Je kan materialen uitlenen en weer binnenbrengen, rustig de krant lezen aan de leestafel, je met een boek nestelen in een van onze zetels,... Ook kan je gebruik maken van de computers en kan je printen, kopiëren, scannen,... Het aantal computers is nog beperkt, maar wordt steeds uitgebreid. 
 

Kan ik in de Bib opzoeken in de catalogus?

De publiekscatalogi staan open voor het publiek. Je kan op voorhand ook thuis nakijken in de catalogus of het materiaal van je keuze aanwezig is. Maak in de Bib gebruik van gratis wifi om via je smartphone de catalogus te raadplegen.

Ik heb nog materialen in mijn bezit, wat nu?

In de hoofdbib kan je je materialen weer inleveren volgens de gebruikelijke manier aan het inleverpunt. Je kan ook je materialen inleveren via de inleverbus, links naast de ingang. Deze inleverbus is 24/24 beschikbaar. Je kan zowel materialen uit de hoofdbib als uit de filialen inleveren via de inleverbus aan het Heymanplein.

In de bibfilialen kan je materialen enkel tijdens de openingsuren terugbrengen. Deze materialen mag je gewoon terugbrengen aan de balie. 

Wanneer moet ik mijn materialen inleveren?

Controleer de inleverdatum via Mijn Bibliotheek, waar je ook je materialen kan verlengen. Respecteer de inleverdatum om telaatgeld te vermijden.

De uitleentermijn bedraagt 4 weken, met uitzondering van Sprinters, die je maar 1 week kan bijhouden. 

Wanneer moet ik telaatgeld betalen? 

Is je inleverdatum verstreken, lever dan je materiaal  zo snel mogelijk in of verleng via Mijn Bibliotheek indien je dat nog niet eerder deed. Verlengen kan ook steeds telefonisch of via mail.

Moet ik betalen om dvd’s en games uit te lenen?

Ja. Behalve de documentaires die gratis uit te lenen zijn, betaal je voor een dvd of een game uit de afdeling Beeld en Geluid 1 euro voor 4 weken. De dvd’s en games uit de jeugdafdeling blijven wel gratis.

Kan ik zelf uitlenen bij mijn bezoek aan de Bib?

Ja. Je leent je materialen uit aan de zelfuitleenbalies met je identiteits- of bibkaart. Er zijn 3 zelfuitleenbalies beschikbaar op het gelijkvloers, en 1 op de afdeling Beeld & Geluid.  De uitleentermijn van alle materialen is 4 weken, ook als je materialen wil verlengen, met uitzondering van sprinters die maar voor 1 week worden uitgeleend.

In de filialen ontleen je aan de balie zoals gewoonlijk. Respecteer de veilige afstand van 1,5 meter tot andere bezoekers.

Ik heb nog een bedrag te betalen. Wat nu?

Een betaalautomaat is beschikbaar in de hoofdbib. Betaal zo veel mogelijk contactloos.

In de filialen zijn cash betalingen niet mogelijk. Een medewerker zal je doorverwijzen naar de hoofdbib, of naar de website. Je kan immers ook online betalen via Mijn Bibliotheek

Kan ik met vragen of problemen terecht aan de infobalie?

Ja, maar respecteer steeds de veilige afstand van 1,5 meter met andere bezoekers en met de bibmedewerkers.

Kan ik kranten en tijdschriften lezen?

De kranten, de Belegger en Test-aankoop kan u weer raadplegen. Je kan hiervoor weer als vanouds terecht op het gelijkvloers, aan onze grote krantentafel of de leeshoek met zetels. 

Zijn de internetcomputers beschikbaar

Onze internetcomputers zijn weer beperkt beschikbaar, u kan hier tot 1 uur per dag gebruik van maken. Dit wilt zeggen dat u ook weer kan printen en kopiëren in onze bib. 

Kan ik naar het toilet?

De toiletten in de hoofdbibliotheek zijn open. Hier is een reinigingsset voorzien om alles hygiënisch achter te laten. 

Kan ik even gaan zitten in de Bib?

Ja, maak gerust gebruik van onze lees-, zit- en werkplekken! Je vindt ze verspreid over de hele bibliotheek: zowel in de volwassenafdeling, als de jeugdafdeling, als op de tweede verdieping. 

Moet ik een mondmasker dragen?

Neen, sinds 1 oktober is het niet langer verplicht een mondmasker te dragen in de Bib. Je mag dit uiteraard wel dragen als je je daar veiliger bij voelt. Respecteer wel de veilige afstand van 1,5 meter tot andere bezoekers.

Kan ik nog reserveren?

Ja, je kan uitgeleende materialen online reserveren via de catalogus en Mijn Bibliotheek. Elk exemplaar dat je reserveert, kost 2 euro. Je krijgt een bericht van ons zodra je reservering beschikbaar is. Je kan je reservering afhalen aan de infobalie. 

Kan ik mij inschrijven als nieuw lid?

Ja, je kan daarvoor met je identiteitskaart terecht aan de infobalie. 

Kan ik gebruik maken van de Wonderbar?

De Wonderbar is sinds begin september weer open in de namiddag van 13u30 tot 17u. 

Tot wanneer gelden deze maatregelen?

We volgen steeds de laatste veiligheidsmaatregelen. Deze kunnen na evaluatie aangepast worden. Volg het laatste nieuws via Facebook of de nieuwsbrief.

Wat met workshops en activiteiten?

Workshops en activiteiten zijn coronaproof, wij volgen steeds de laatste coronamaatregelen. Via deze link kan je zien of een activiteit geannuleerd is.

Wat met zaalverhuur in de Bib?

Vraag naar de beschikbaarheid van een zaal in functie van een verhuring via bib.zalen@sint-niklaas.be

Door de coronamaatregelen is er in de zalen tijdelijk voor minder personen plaats. 

Mijn vraag wordt hierboven niet beantwoord, wat nu?

Voor vragen waar je hierboven nog geen antwoord voor vond, kan je ons bereiken via bibliotheek@sint-niklaas.be.