Een charismatische jongeman vertrekt onaangekondigd naar een onbekende bestemming en laat zijn beste vrienden achter met gemengde gevoelens. Met illustraties.
Titel
W.
Auteur
Tiemen Hiemstra
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2023
221 p.
ISBN
9789493168633 (paperback)

Besprekingen

BOEK VAN DE WEEK -Het geheim van de ultieme verdwijntruc

Zet je schrap voor een bijzonder prozadebuut van Tiemen Hiemstra.W. draait rond de verdwijning van een schoolvriend en buddy. Maar er spreekt ook een 'grote vrijheidsdrang uit, een besef van onuitputtelijkheid'.Dirk Leyman

'W. Is. Niet. Vermist. W. is god weet waarnaartoe vertrokken en heeft ons nergens van verteld. Hij heeft ons geditcht.' Drie jaar geleden is W. van de ene dag op de andere onvindbaar geworden. Bestemming? Onbekend. Motieven? Idem. Hij laat zijn boezemvriend Olaf en diens ex-vriendin Hilde in grote vertwijfeling achter en zadelt ze op met een patchwork van zowel broze, bevreemdende, grappige als tergende herinneringen.

In de licht absurdistische maar knap geconstrueerde debuutroman van Tiemen Hiemstra voert Olaf het woord en ontrafelt hij in bondige scènes zijn verhouding tot W. en zijn almaar stijgende fascinatie voor dat heerschap met zijn karakteristieke geneurie, met wie hij zo de slappe lach kon krijgen.

Tiemen Hiemstra (°1991) komt als schrijver niet helemaal uit het niets vallen. De uit Groningen afkomstige Nederlander studeerde woordkunst in Antwerpen en was in 2010 een Kunstbende-laureaat. Hij publiceerde ook al verhalen in tijdschriften als Tirade,…Lees verder

Tiemen Hiemstra

Als niemand minder dan Peter Verhelst je eerste roman aanprijst, dan ligt de lat hoog. De Groningse Antwerpenaar Tiemen Hiemstra (°1991) lost met 'W.' de verwachtingen grotendeels in.

W. en Olaf groeien op in een jaren 90-wijk aan de rand van Groningen. Hun vriendschap is zo hecht dat sommigen denken dat ze een koppel zijn. Ze feesten, drinken en filosoferen, maar na de middelbare school groeien ze uit elkaar: W. experimenteert met drugs en gaat al reizende op zoek naar zichzelf. Teenage angst werd zelden zo snijdend verwoord. Later vinden ze elkaar terug in Antwerpen, waar ze studeren en een driehoeksverhouding beleven met Hilde, een vrijgevochten kunstenares die W. in Argentinië heeft leren kennen. Tot W. plots verdwijnt. Op zijn achtergelaten laptop staat 'De pretsarcofaag', een mapje vol memes, haiku's en filosofische notities. Drie jaar na W.'s grote verdwijntruc beweert Hilde hun vermiste vriend te hebben gespot.

Hiemstra schakelt behendig tussen heden …Lees verder

Een psychologische roman over vriendschap en het verwerken van verlies. Het verhaal draait om W., een tegendraads persoon met een aanstekelijke aantrekkingskracht, die de beste vriend van Olaf is. Olaf en W. hebben een band die sterker lijkt dan wat dan ook: een blik naar elkaar is soms al genoeg om in lachen uit te barsten. Kunststudent Hilde is goed bevriend met beiden. Als W. op een dag opeens onaangekondigd verdwijnt, op reis naar een onbekende bestemming, laat hij Olaf en Hilde achter met een gevoel van ontzetting. Ze waren toch vrienden? Olaf en Hilde denken terug aan hun tijd met W. en proberen de gemengde gevoelens en herinneringen een plek te geven. In vlotte, heldere stijl geschreven. Met een klein aantal absurdistische zwart-witillustraties. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Tiemen Hiemstra (1991) groeide op in Groningen. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen. Eerder verschenen verhalen van hem in Tirade, nY en op Hard//Hoofd. ‘W.' is zijn debuutroman.