Boek
Nederlands

In donker weids alom : een memoir

Seán Hewitt (auteur), Erwin Mortier (vertaler)
Literaire memoir van de Brits-Ierse dichter en literair criticus (1990) over de onstuimige relatie met zijn geliefde, die tijdens hun relatie in een diepe depressie raakt, en over leven in een wereld waarin homoseksuele liefde nog altijd niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd.
Extra onderwerp
5 sterren (Knack)
Titel
In donker weids alom : een memoir / Seán Hewitt ; vertaald en van nawoord voorzien door Erwin Mortier
Auteur
Seán Hewitt
Vertaler
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All down darkness wide
Uitgever
Amsterdam: Het Getij, © 2023
256 p.
ISBN
9789029550703 (paperback)

Besprekingen

Brandend hart

In zijn sprankelend prozadebuut brengt dichter Seán Hewitt een ode aan een gesneuvelde liefde.

Plaats van afspraak: een kerkhof in Liverpool, iets na middernacht. Zenuwachtig sluipt Seán tussen de graven, op zoek naar een man die hij verder enkel van zijn telefoon kent. Het knekelveld – een gemetselde tunnel, een gotische bidkapel, verzakte zerken en een akelig glinsterende poel – lijkt wel een decor van Tim Burton maar het scenario is X-rated. Achter een tombe ontwaart Seán een gestalte. Een knikje richting de struiken, een paar gefluisterde beleefdheden, nog een snelle sigaret. De ontmoeting wordt bezegeld met ‘het verticaal geluid van een rits’.

Het anonieme vlees schenkt Seán even verlichting, maar al snel dwalen zijn gedachten weer af naar Elias, zijn grote liefde, zijn onstuimige liefde, zijn verloren liefde. Ze leerden elkaar kennen in Colombia, twee jongens, reizend door Latijns-Amerika, op zoek naar avontuur…Lees verder

Een literaire memoir van de Brits-Ierse dichter en literair criticus over homoseksualiteit, liefde en de depressie van zijn geliefde. Wanneer Seán Hewitt Elias ontmoet is dat het begin van een onstuimige liefde. Maar wanneer Elias in een diepe depressie raakt, wacht een fatale crisis. In deze memoir reflecteert Hewitt op zijn leven in een wereld waarin geluk en homoseksuele liefde nog altijd niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, en beschrijft wat het betekent te worden meegesleept in de afgrond van de depressie van je geliefde. Wat kan de liefde verdragen, en wat niet? Hewitt daalt af in zijn eigen geschiedenis en in die van lotgenoten vóór hem. Poëtisch geschreven. Vooral geschikt voor de geoefende, literaire lezer. Seán Hewitt (1990) is dichter, literair criticus van The Irish Times en docent moderne Engelse en Ierse literatuur aan Trinity College Dublin. Hij schreef enkele boeken.