Besprekingen
Boek van de week -Welkom in de wereld van hevig worstelende veertigers
In Net echt volgt Saskia De Coster als een puppet master het verkruimelende geluk van een gezin: Max, Manon en hun dochter Noah. Overstijgt ze de diagnose van gemiddeld hedendaags middenklassenleed?
Een uitgekiend plan de campagne, dat is het minste wat je kunt zeggen over de lancering van Net echt, de nieuwe roman van Saskia de Coster (°1976), vier jaar na het veelbesproken Nachtouders (2019). Werkelijk niets is aan het toeval overgelaten, met een precisie waaraan menig militair commandant nog een puntje kan zuigen. Vooruitexemplaren om pers en boekhandel te masseren, affiches in het straatbeeld, filmpjes van een zich de pleuris signerende schrijver. En uiteraard de gewaagde stunt om Net echt af te ronden tijdens een maand isolement in een glazen kooi in het Antwerpse KMSKA. The Author is Present heette dan wel "een artistieke performance" die "het schrijverschap moet demystifiëren", het was een appetizer van formaat voor het eindresultaat, dat nu met een verrassingseffectje erbovenop zelfs sneller dan verwacht in de boekwinkels ligt. Bovendien bedrijft De Coster in Net echt een zoveelste spel met fictie en autofictie, surfend op de golven van de tijdgeest.
'J…Lees verder
Recensie Net echt -Dus verbeelding is een illusie?
De familieroman Net echt is met merkbaar genoegen geschreven. Alleen wurmt auteur Saskia de Coster zich wel héél nadrukkelijk het verhaal in.
Wie is toch die man die ijsbaden neemt om vier uur 's nachts bij vrieskou? Het is Max, bewoner van een oud huis in Antwerpen, architect van 'onaffe' architectuur en een ontzettend Saskia de Coster-personage: vol goede bedoelingen, maar afwezig, dromerig en bij vlagen heel ongeduldig, op zoek naar zichzelf, ondertussen zijn gezin ontwrichtend door er een affaire op na te houden.
Klinkt bekend voor wie Nachtouders las, de autobiografische roman van De Coster (1976), die het tot de shortlist van de Libris Literatuurprijs schopte. Daarin beschrijft ze hoe ze met haar vriendin een zoontje krijgt. Het jonge gezin reist naar een Canadees hippie-eiland om daar de biologische vader van de baby te bezoeken. Ondertussen probeert het personage Saskia zo veel mogelijk tijd voor zichzelf vrij te maken, om te schrijven én om met haar geheime minnares te sms'en.
Saskia is opnieuw aanwezig in haar nieuwe roman Net echt. We herkennen haar in de overspelige Max, maar ook in zijn …Lees verder
Saskia de Coster
'NIVEA' is het toverwoord dat Manons therapeut haar cliënt keer op keer op het hart drukt: 'Niet Invullen Voor Een Ander'. Dat adagium kan Manon, één van de drie hoofdpersonen van 'Net echt', goed gebruiken, zoals wij allemaal misschien. Hoe kunnen we immers, vanuit de cockpit van ons brein, onze medemens objectief beschouwen? Als iemand die kunst wél lijkt te verstaan, dan is het Saskia De Coster. In haar nieuwe roman toont ze andermaal haar gave in andermans geest te kruipen en daaruit de diepst verborgen woorden te delven. Pijnlijk accuraat beschrijft ze het afbrokkelende huwelijk van Manon en Max, en hun steeds verder van hen wegdrijvende dochter Noah. De Coster wentelt zich graag in weelderige metaforen - een luilekkerland voor menig lezer, maar soms mag het een onsje minder, met pijn als 'water in een droom waar je niet in verdrinkt' en de maan als 'een zuinig citroenschijfje in het lichtgevende glas van de stad'. De auteur rondde 'Net echt' af in he…Lees verder