Boek
Nederlands

Treurwil

Een man worstelt met het verlies waar hij in zijn leven mee te maken heeft gehad en plant een boom om het te verwerken.
Titel
Treurwil
Auteur
Rik Van Puymbroeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
206 p.
ISBN
9789403128252 (paperback)

Besprekingen

BOEK VAN DE WEEK -Het verdaagde verdriet van een volbloed melancholicus

Een fijnbesnaarde elegie om drie doden te bezweren die zijn leven doormidden sneden. De Tijd-journalist en bekroond 'Meesterverteller' Rik Van Puymbroeck kijkt in zijn prozadebuut Treurwil de rouw met terugwerkende kracht diep in de ogen.

Je hoeft geen beëdigd psycholoog te zijn om vast te stellen dat journalist Rik Van Puymbroeck (°1967) weleens met zijn ziel onder de arm loopt. Zelfs over zijn fotoreeksen op Instagram hangt regelmatig een waas van verstilde desolaatheid, tijdens omzwervingen door het Vlaamse hinterland of in de omgeving van zijn Franse buitenhuisje in de Auvergne. In zijn journalistieke teksten schuilen sequensen die hem weleens naar het verleden drijven, naar verdrongen herinneringen die nog geen pasklare bedding vonden. Of is de herinnering, zoals hij Marcel Möring citeert, toch 'een behaagzieke minnares die zich graag plooit naar de wens van wie wil herinneren'? Zo eenvoudig is het niet.

In zijn meticuleuze prozadebuut Treurwil geeft Van Puymbroeck, die ook al enige non-fictieboeken schreef, een verklaring voor die 'injectie van stilte', die 'in mezelf gekeerdheid' en voor 'een hoofd dat op slot ging en vanaf dan zo moeilijk loste wat erin omging'.

Het is het rechtst…Lees verder

Een psychologische roman over verlies, rouw en identiteit. Het boek beschrijft het leven van een man, geliefde en vader. Als jongen in 1984 zag hij zijn beste vriend verongelukken. Doorheen de jaren wordt hij geconfronteerd met meer verlies, waaronder de dood van zijn broer en moeder. Als volwassen man is zijn leven nog altijd getekend door gevoelens van verdriet, schuldgevoel en rouw die hij met niemand lijkt te kunnen delen. Het gemis lijkt hem overal te volgen. Hij confronteert zijn gevoelens door een boom te planten. In beeldende stijl geschreven. Geschikt voor de meer literaire lezer. Rik Van Puymbroeck werkt voor de krant De Tijd en werd door de Stichting Verhalende Journalistiek drie keer uitgeroepen tot Meesterverteller. Hij schreef eerder 'Thuis en ver van huis', over het leven in de Turkse gemeenschap in Vlaanderen, en ‘Weduwen', een boek met getuigenissen van twaalf vrouwen die hun man verloren. 'Ergens onderweg' was een bundeling van zeventien van zijn kranteninterviews. …Lees verder

Over Rik Van Puymbroeck

Rik Van Puymbroeck is een Belgisch journalist en auteur.

Levensloop

Rik Van Puymbroeck studeerde communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. Van 1991 tot 2011 werkte hij bij Het Belang van Limburg, van 2011 tot 2018 bij De Morgen en sinds 2018 bij De Tijd.

Hij is bekend vanwege zijn verhalende journalistiek. De Stichting Verhalende Journalistiek bekroonde hem in 2016, 2019 en 2021 tot 'meesterverteller', respectievelijk voor 'Toen Eddy Merckx niet meer was', 'Als De Lijn je levenslijn is', en 'Dwars door Vlaanderen en een rotjaar'.

Bibliografie

  • Thuis en ver van huis. Te gast bij Turkse families in Vlaanderen, Van Halewyck, 2005.
  • Weduwen. Over leven na de dood van je man, Van Halewyck, 2008.
  • Damiaan. Zijn wonder gaat verder, Averbode, 2009.
  • Ergens onderweg, Houtekiet, 2017.
  • Lees verder op Wikipedia