Boek Nederlands

Mannen in mijn situatie

Per Petterson (auteur), Marin Mars (vertaler)

Mannen in mijn situatie

Per Petterson (auteur), Marin Mars (vertaler)
Genre:
Arvid is 38, net gescheiden en de weg kwijt. Hij maakt doelloze tochten in zijn Mazda en schuimt 's nachts de kroegen van Oslo af, troost zoekend bij steeds weer andere vrouwen. Op zo'n nacht lijkt een nieuw begin mogelijk, maar de volgende ochtend voelt hij zich weer net zo verloren als eerst. Met zijn roekeloze gedrag zet hij de omgang met zijn drie dochters op het spel. Zijn oudste dochter, Vig
Titel
Mannen in mijn situatie
Auteur
Per Petterson
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Menn i min situasjon
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
252 p.
ISBN
9789044541557 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Zwalkende man

Alter ego Per Petterson verliest vader, moeder, broer en neefje bij ferryramp en gaat scheiden.

De Noor Per Petterson (1952) - bekend van het succesvolle boek 'Twee wegen' - keert in 'Mannen in mijn situatie' terug naar zijn 'basispersonage' Arvid Jansen. Arvid kwam ook al voor in 'Kielzog' en in 'Ik vervloek de rivier des tijds'. Zijn leven vertoont best wel gelijkenissen met dat van de auteur, al ontkent Petterson dat Arvid Jansen een alter ego zou zijn. 'Hooguit is het iemand met dezelfde mentaliteit'.

'Ik vervloek de rivier des tijds' draaide rond Arvids zieke moeder en de val van de Berlijnse muur. Dat laatste betekende voor de communistische Arvid niets minder dan een persoonlijk fiasco. Op zijn achttiende was Arvid immers 'uit solidariteit met de arbeidersbeweging' in een fabriek gaan werken. Dat dit politieke engagement zinloos bleek toen eenmaal de Muur was gevallen, ervoer Arvid als diep treurig. En de relatie met zijn moeder veranderde geen spat door haar ziekte: de vrouw bleef haar schrijvende zoon net zo afstandelijk bejegenen als ze altijd had gedaan.

Lees verder