Boek
Nederlands
Aan de hand van uitleg over de kunst van het boogschieten geeft een oude man levenslessen dooor aan een jongen.
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
De weg van de boog
Auteur
Paulo Coelho
Illustrator
Christoph Niemann
Vertaler
Piet Janssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O caminho do arco
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2021
147 p. : ill.
ISBN
9789029543842 (hardback)

Besprekingen

Coelho toont zijn meesterschap in het veinzen van diepzinnigheid

Paulo Coelho, de literaire alchemist die van zelfs de meest uitgekauwde zelfhulpaforismen puur goud weet te maken, verkocht de afgelopen jaren meer dan 300 miljoen boeken, waarmee hij een van de succesvolste levende schrijvers ter wereld is. Bij het lezen van De weg van de boog vraag je je dikwijls af waarom.

Op de eerste vijf pagina's van het boek passeert een vreemdeling een dorp waar de meubelmaker een legendarische boogschutter in ruste blijkt te zijn. De vreemdeling daagt hem uit voor een duel, verliest, waarna een jongetje dat alles heeft gadegeslagen de boogschutter vraagt hem zijn geheimen te leren en het boek opeens verandert in een scheurkalender van het tijdschrift Happinez. Dat betekent vrijwel lege pagina's met in het midden twee of drie zinnen over boogschieten als metafoor voor het leven ('Een pijl die vertrokken is, keert niet weer'). Hoewel Coelho echt een aantal boeken heeft geschreven die de moeite waard zijn, toont hij hier vooral zijn meesterschap in het…Lees verder

De Braziliaanse auteur (1947) is sinds het verschijnen van zijn roman 'De alchemist' (1988) wereldwijd een veelgelezen auteur. Behalve romans waarin het draait om zingeving, schrijft hij ook werk waarin filosofieën en levenslessen worden aangereikt. Het al uit 2003 daterende ‘De weg van de boog’, nu (2021) vertaald, valt in die laatste categorie. Tussen een korte verhalende proloog en epiloog zijn de levenslessen gebundeld die een oude man een jongen meegeeft, aan de hand van uitleg over de kunst van het boogschieten. Van de 147 genummerde pagina’s zijn er 65 gevuld met tekst (vaak niet meer dan een derde van de pagina beslaand), 35 met illustraties en de rest is blanco of bevat hoofdstuktitels. De fraaie illustraties van de Duitser Christoph Niemann maken van deze uitgave vooral een mooi uitgevoerd, hoewel prijzig, cadeauboekje. Voor wie gevoelig is voor Coelho’s spiritualiteit ongetwijfeld een welkome uitgave.

Over Paulo Coelho

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nrkbeta

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 augustus 1947) is een Braziliaanse schrijver, wiens werk in de gehele wereld wordt gelezen.

Levensloop

Paulo Coelho (1947) is in Rio de Janeiro geboren. Hij heeft rechten gestudeerd, maar hij is met deze studie gestopt toen hij merkte dat hij zijn studie verwaarloosde. Hij wilde zijn droom verwezenlijken om schrijver worden. Zijn vader beschouwde zijn vroege interesse in de literatuur als een vorm van afwijkend gedrag. Pogingen om hem te "genezen" versterkten echter zijn artistieke belangstelling, die hij uitleefde in de hippie-beweging van Brazilië. Zijn studie rechten staakte hij in 1970 om te gaan reizen door het Latijns-Amerikaanse continent, en naar Europa. Na een periode in Amsterdam, waar Coelho op zoek naar zichzelf is, verdiept hij zich onder andere in magie en occulte boeken.

Hij keert in 1973 terug naar Brazilië en gaat popsongs schrijven. Hij schrijft liedjes voor Raul Seixas,…Lees verder op Wikipedia