Boek
Nederlands

De diepst verborgen herinnering van de mens : roman

Mohamed Mbougar Sarr (auteur), Jelle Noorman (vertaler)
+1
De diepst verborgen herinnering van de mens : roman
×
De diepst verborgen herinnering van de mens : roman De diepst verborgen herinnering van de mens : roman

De diepst verborgen herinnering van de mens : roman

Genre:
Een jonge Senegalese schrijver probeert de mysterieuze auteur van een literaire cultklassieker uit 1938 te vinden, in een zoektocht die verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.
Extra onderwerp
Genk Leest
Titel
De diepst verborgen herinnering van de mens : roman
Auteur
Mohamed Mbougar Sarr 1990-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La plus secrète mémoire des hommes
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023 | Andere uitgaven
461 p.
ISBN
9789025472825 (paperbakc)
Andere talen:

Besprekingen

Met de aantrekkingskracht van een verliefdheid

Elke zin, elke scène doet ertoe in deze lichtende, weergaloze roman van een groot literair talent. De Senegalees Mohamed Mbougar Sarr (32) laat leef- en denkwijzen uit de hele wereld samenklinken.

Een jaar geleden kreeg Mohamed Mbougar Sarr de Prix Goncourt toegekend voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes, nu vertaald als De diepst verborgen herinnering van de mens. Dat was uitzonderlijk voor een zo jonge auteur, op dat moment 31 jaar oud, met een nog bescheiden oeuvre.

Sarr, afkomstig uit Senegal, was de eerste schrijver van beneden de Sahara die deze eer te beurt viel. In korte tijd werden er meer dan 500.000 exemplaren van het boek verkocht, alleen al in Frankrijk, de vertaalrechten gingen naar 35 landen.

Verkerend tussen droom en werkelijkheid bracht ik twee bewogen dagen door met de roman die mij in beslag nam zoals ooit Flaubert, Dostojevski en Márquez mij in beslag hadden genomen. Om de bijzondere kracht van het boek volledig te ervaren moet je het lezen tot de laatste zinderende woorden; tegelijkertijd kun je de roman op willekeurig welke pagina openslaan om tot de conclusie te komen dat hier inderdaad sprake is van een …Lees verder

Tussen twee stoelen

Mohamed Mbougar Sarr schrijft wervelend over een vergeten roman en zijn opgehemelde en verguisde maker.

Toen Mohamed Mbougar Sarr in 2021 de Prix Goncourt in de wacht sleepte, waren de superlatieven niet van de lucht. De eenendertigjarige Frans-Senegalese auteur was niet alleen een van de jongste winnaars ooit, hij was ook de allereerste uit Sub-Saharisch Afrika en een van de schaarse gekleurde laureaten, na René Maran in 1921 en Patrick Chamoiseau in 1992. Een Nederlandse vertaling kon niet ­uitblijven.

De diepst verborgen herinnering van de mens vertelt het verhaal van een roman en zijn ­maker. Op een blauwe maandag in 2018 krijgt een jonge Frans-Senegalese schrijver, Diégane Faye, een exemplaar in handen van een boek dat eind jaren 30 het licht zag in Parijs. Het ­labyrint der onmenselijkheid is het werk van een zekere T.C. Elimane, een legendarische, nagenoeg vergeten landgenoot van de pro­tagonist. De man werd destijds bejubeld als 'de zwarte Rimbaud', alvorens te worden beschuldigd van plagiaat en spoorloos van het literaire toneel te verdwi…Lees verder

Er is geen weg terug

Elke zin, elke scène doet ertoe in deze lichtende, weergaloze roman van een groot literair talent. Mohamed Mbougar Sarr laat leef- en denkwijzen uit de hele wereld samenklinken.

Een jaar geleden kreeg Mohamed Mbougar Sarr de Prix Goncourt toegekend voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes, nu vertaald als De diepst verborgen herinnering van de mens. Dat was uitzonderlijk voor een zo jonge auteur, op dat moment 31 jaar oud, met een nog bescheiden oeuvre. Sarr, afkomstig uit Senegal, was de eerste schrijver van beneden de Sahara die deze eer te beurt viel. In korte tijd werden er meer dan 500 duizend exemplaren van het boek verkocht, alleen al in Frankrijk, de vertaalrechten gingen naar 35 landen.

Ik bracht twee bewogen dagen door met de roman die mij in beslag nam zoals ooit Flaubert, Dostojevski en Márquez, ergens verkerend tussen droom en werkelijkheid. Om de bijzondere kracht van het boek volledig te ervaren moet je hem lezen tot de laatste zinderende woorden; tegelijkertijd kun je de roman op willekeurig welke pagina opslaan om tot de conclusie te komen dat hier inderdaad sprake is van een uitzonderlijk schrijversch…Lees verder

MOHAMED MBOUGAR SARR De diepst verborgen herinnering van de mens

De Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr won in 2021 als eerste Franstalige auteur uit Sub-Sahara de Prix Goncourt. Dat zegt veel over het eurocentrisme van literaire prijzen in het algemeen en de Prix Goncourt in het bijzonder. De bekroning was zonder meer terecht, want ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ is een uitzonderlijk boek. Het complexe verhaal beschrijft de zoektocht van het hoofdpersonage Diégane naar T.C. Elimane, de verdwenen schrijver van de roman ‘Het

labyrint der onmenselijkheid’. In de 20ste eeuw was Elimane een succesvol auteur, maar nu lijkt hij onvindbaar. Diégane krijgt voortdurend aanwijzingen en volgt Elimanes spoor naar Parijs, Amsterdam, Buenos Aires en Senegal. Maar hij komt altijd net te laat om hem te ontmoeten. Zijn queeste geeft de roman een onstuitbare vaart, en vindt hij Elimane niet, dan wel een stoet van intrigerende personages en verhalen. Naast het verslag van een zoektocht is ‘De d…Lees verder

Een diepgaande literaire roman over een in Parijs woonachtige Senegalese schrijver die op zoek gaat naar de auteur van een klassieker. Diégane Faye krijgt een literaire klassieker uit 1938 in handen en wil de mystereuze T.C. Elimane vinden. Hij werd na de verschijning van zijn roman gevierd als ‘de Zwarte Rimbaud’, maar na een schandaal en de daaropvolgende racistisch getinte haatcampagne is hij van de aardbodem verdwenen. Diéganes zoektocht naar Elimane zal hem tachtig jaar later naar Senegal, Frankrijk en Argentinië voeren, in een verhaal dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme. In beeldende stijl en met psychologische diepgang geschreven. Voor een literair lezerspubliek. Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 1990) is een Senegalees-Franse schrijver. Hij won eerder de prestigieuze Prix Goncourt.

Over Mohamed Mbougar Sarr

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 20 juni 1990) is een Franstalige romanschrijver uit Senegal. In 2021 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes.

Biografie

Familie en opleiding

Sarr is de zoon van een arts en groeide op in een groot Sérères-gezin in Diourbel in Senegal. Hij volgde middelbaar onderwijs aan de Prytanée militaire (cadettenschool) in Saint-Louis en vertrok daarna naar Frankrijk om verder te studeren. Na afronding van de CPGE (classes préparatoires aux grandes écoles) aan het lycée Pierre-d'Ailly in Compiègne, werd hij toegelaten tot de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs. Daar deed hij onderzoek naar Léopold Sédar Senghor, Senegalees staatsman, dichter en filosoof. Hij onderbrak zijn studie toen hij veel fictie ging schrijven.

Carrière

Lees verder op Wikipedia