Niemand zoals ik : roman
Niemand zoals ik : roman
Besprekingen
De roestige voetklem die de werkelijkheid is
Eindelijk is er een Nederlandse vertaling van All my puny sorrows, een van de beste Engelstalige romans van het voorbije decennium. Miriam Toews' verhaal over zelfmoord zit vol vrolijke levenskracht.
'Zij wilde dood en ik wilde dat ze bleef leven en we waren vijanden die elkaar liefhebben.' Aan het woord is Yoli, de jongere zus van Elf, beiden in de veertig. Elf lijdt al jaren aan tergende depressies. De werkelijkheid noemt ze 'een roestige voetklem', ook al heeft ze de liefste man van de wereld en een geslaagde carrière als concertpianist. Daarbij vergeleken is Yoli's leven een broddelwerkje dat ternauwernood bijeen blijft door koppigheid en humor. De jongere zus ligt in een echtscheiding - de tweede - en ze schrijft, dik tegen haar zin, paardenboeken voor meisjes.
De Canadese Miriam Toews, bekend van haar romans over de mennonietengemeenschap waarin ze opgroeide, liet zich voor Niemand zoals ik inspireren door haar eigen leven.
Losbreken
Yoli vertelt het verhaal en ze wisselt daarbij af tussen ziekenhuisscènes - Elf probeert zich steeds weer van kant te maken en belandt dan op de psychiatrie - en fragmenten uit de kindertijd van de twee. De …Lees verder
Niet oud of ziek, maar klaar met leven
Een vrouw moet leren accepteren dat haar zus een doodswens heeft. Levendig en laconiek vertelt Miriam Toews een moeilijk verhaal.
'Zij wilde dood en ik wilde dat ze bleef leven en we waren vijanden die elkaar liefhadden.' Dat zegt Yoli over haar zus Elf in de meeslepende roman Niemand zoals ik, de Nederlandse vertaling van All My Puny Sorrows (2014) van de Canadese auteur Miriam Toews (1964).
De zussen, veertigers, zijn tegenpolen. De onzekere Yoli heeft een uitgesproken negatief zelfbeeld. Ze heeft twee kinderen van twee verschillende mannen en wacht nog op 'de grote liefde'. Ze is schrijfster van een reeks paardenboeken voor meisjes en vindt dat zelf een bedenkelijke status. Haar leven ziet ze als een puinhoop, maar ze probeert er nog iets van te maken.
De zes jaar oudere, rebelse Elf heeft uitgesproken opvattingen en is gelukkig getrouwd. Ze is een succesvol concertpianist, die triomfen viert op internationale podia. Toch verlangt Elf intens naar de dood. Ze weet zich door velen geliefd, maar dat is voor haar geen reden om te willen leven. Ze heeft een soort aangeboren weerzin tegen het feit …Lees verder
MIRIAM TOEWS Niemand zoals ik
BOEKENBAL
De lange tentakels van het verleden, opgroeien in een streng religieuze gemeenschap en zelfdoding: op het eerste gezicht lijkt ‘ Niemand zoals ik’ geen opbeurend boek, maar achter die donkere façade gaat een luchtige en zelfs grappige roman schuil. Het is de vertaling van ‘All My Puny Sorrows’, de succesroman uit 2014 van de Canadese Miriam Toews. Het boek mag onder anderen Margaret Atwood en Naomi Klein tot zijn fans rekenen en werd vorig jaar verfilmd (maar raakte nog niet in de zalen). Voor de loodzware inhoud moest Toews het, helaas, niet al te ver gaan zoeken: net als het hoofdpersonage Yolandi zag de schrijfster niet alleen haar vader, maar ook haar geliefde zus uit het leven stappen. In ‘Niemand zoals ik’ schetst ze de lange aanloop naar hun zelfgekozen dood, laat ze Yolandi en haar zus Elf herinneringen ophalen aan hun opmerkelijke jeugd en, onderwijl, een onmogelijke discussie voeren. Welke redenen heeft Elf om te blijven en …Lees verder