Boek
Nederlands

Het kunstzijden meisje : roman

Irmgard Keun (auteur), Dineke Bijlsma (vertaler), Christoph Buchwald (nawoord)
Een secretaresse van een advocaat uit de provincie trekt naar Berlijn waar ze zich stort in het leven in danstenten, bars en literaire café's.
Titel
Het kunstzijden meisje : roman
Auteur
Irmgard Keun 1905-1982
Vertaler
Dineke Bijlsma
Nawoord
Christoph Buchwald
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das kunstseidene Mädchen
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2023
191 p.
ISBN
9789464520903 (paperback)

Besprekingen

De 18-jarige Doris is een eenvoudig meisje uit een provinciestadje en werkt als typiste bij een advocaat. Op een dag neemt ze geen genoegen meer met dat weinig opwindende leven en besluit "een glans" te worden. Ze neemt ontslag op haar werk waar ze haar opdringerige werkgever eens goed de waarheid inpepert, is korte tijd figurant bij het toneel en kan door haar rivale een hak te zetten zelfs een klein spreekrolletje krijgen. Een eerste keer schittert Doris, maar als haar leugentjes uitkomen, neemt ze de vlucht. Ze steelt een pelsmantel uit de vestiaire en trekt naar Berlijn, waar ze met haar uiterlijk de wereld denkt te kunnen veroveren. De enige kans om op te stijgen in de maatschappij ziet Doris in relaties met mannen, maar al snel wordt duidelijk dat die meestal enkel zin hebben in een flirt. Tot ze Ernst ontmoet, een man die net door zijn vrouw verlaten is. Hij neemt haar in huis en wil behalve haar gezelschap en hulp, helemaal niets van haar. Hij is de eerste die haar niet als lu…Lees verder
Een tragikomische literaire schelmenroman over identiteit, klassenverschillen en ambitie. Begin jaren 30 werkt de nog geen 20-jarige Doris als stenotypiste bij een opdringerige advocaat in een provinciestad in Duitsland. De kleinburgerlijkheid verstikt haar. Ze verhuist naar Berlijn om een ‘glans’ te worden, een dame die het maakt in het leven, desnoods via een man. Ze worstelt met het vinden van de juiste man en het navigeren door de complexe sociale kringen. Door haar observaties rekent ze op charmante wijze af met het huwelijk, de rassenwaan, het literaire snobisme en de moraal van de rijken. Scherp en met humor geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Irmgard Keun (Berlijn, 1905 - Keulen, 1982) was een wereldberoemde Duitse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven. 'Het kunstzijden meisje' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1932.*

Over Irmgard Keun

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Raimond Spekking

Irmgard Keun (Charlottenburg, 6 februari 1905 – Keulen, 5 mei 1982) was een Duits schrijver wier werk wordt gerekend tot de stroming van de nieuwe zakelijkheid.

Biografie

Irmgard Keun werd geboren in Berlijn en groeide vanaf 1913 op in Keulen. Hier begon ze op zestienjarige leeftijd met een opleiding tot actrice. Nadat ze een paar jaar in Greifswald en Hamburg had gewerkt begon ze met schrijven. Ze leerde de schrijver Alfred Döblin kennen die haar zou hebben gestimuleerd om te gaan schrijven.

In 1931 verscheen de eerste roman van Keun: Gilgi, eine von uns. Het werd in de Weimarrepubliek een groot succes: in een jaar tijd werden er 30.000 exemplaren van verkocht. Een jaar later kwam haar tweede roman uit, Das kunstseidene Mädchen. In beide boeken schetste Keun het beeld van een onconventionele, vrijgevochten vrouw.

Kort na de publicatie van haar tweede roman kwamen de Nazi's aan de macht. Haar werk kwam op …Lees verder op Wikipedia