Boek
Nederlands

De Nakba : de etnische zuivering van Palestina

Ook verschenen als De etnische zuivering van Palestina

Ilan Pappe (auteur)
+1
De Nakba : de etnische zuivering van Palestina
×
De Nakba : de etnische zuivering van Palestina De Nakba : de etnische zuivering van Palestina

De Nakba : de etnische zuivering van Palestina

Ook verschenen als De etnische zuivering van Palestina

Kritisch historisch onderzoek naar de gedwongen emigratie van de Arabische bevolking tijdens en na de stichting van de staat Israe͏̈l in 1948.
Titel
De Nakba : de etnische zuivering van Palestina
Ook verschenen als
De etnische zuivering van Palestina
Auteur
Ilan Pappe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ethnic cleansing of Palestine
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Omniboek, © 2023
352 p., [16] p. foto's : ill.
ISBN
9789401919364 (paperback)

Besprekingen

Niet lang geleden beweerde ik dat Israël in Gaza een politiek van volkerenmoord voert. Ik aarzelde om dat zeer beladen woord te gebruiken en toch besloot ik om het te doen. De reacties die ik kreeg wezen op groot ongemak bij het gebruik van die term. Ik dacht opnieuw na over de term, maar kwam tot een nog sterkere overtuiging: het is de enige geschikte term om te beschrijven wat Israël aan het doen is in Gaza." Aan het woord is de Israëlische historicus Ilan Pappe. Deze en andere onverbloemde uitspraken hebben van Pappe een persona non grata gemaakt in Israëlische academische milieus. Hij behoort tot de zgn. 'New Historians', een losse (en politiek zeker niet gelijkgestemde) groep historici die twee decennia geleden begon met een fundamentele revisie van de Israëlische geschiedenis en met de ontmaskering van een aantal mythes, o.a. over de oprichting van Israël en het daartoe gebruikte geweld. De New Historians maakten daarbij gebruik van de Israëlische militaire archieven en (in veel…Lees verder
Een kritische verhandeling over hoe de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, in het Arabisch de Nakba (ramp) genoemd, leidde tot een van de grootste gedwongen migraties uit de moderne geschiedenis. Circa een miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven, Palestijnse dorpen werden verwoest, burgers werden vermoord. Historicus llan Pappe verwijst de mythen over de stichting van de staat Israël naar de prullenmand en toont hoe de zionisten zich in 1948 schuldig hebben gemaakt aan etnische zuiveringen. Ook wijst hij erop hoe de internationale gemeenschap wist van de misdaden, maar bewust niet ingreep. ‘De Nakba’ is overtuigend en scherpzinnig geschreven. Voor geoefende lezers met verregaande interesse in het onderwerp. Met historische foto’s en kaarten in zwart-wit. Ilan Pappe (1954) is professor geschiedenis aan de Universiteit van Exeter. Hij was tot 2007 docent politieke wetenschappen in Haifa en is een van de meest vooraanstaande historici uit Israël.

Over Ilan Pappe

CC BY-SA 1.0 - Foto van/door Ilan Pappe (copyright holder)

Ilan Pappé (ook gespeld als Ilan Pappe) (Hebreeuws: אילן פפה) (Haifa, 7 november 1954) is een Israëlische historicus en politiek wetenschapper.

Levensloop

De ouders van Pappé waren Duitse Joden die in de jaren dertig nazi-Duitsland ontvluchtten. Tijdens de Jom Kipoeroorlog deed hij als militair dienst op de Golanhoogten. Hij studeerde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en promoveerde aan de Universiteit van Oxford. Zijn proefschrift werd ook zijn eerste boek: Britain and the Arab-Israeli Conflict, 1948–1951. Van 1984 tot 2007 was hij lector in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Haifa. Eveneens was hij van 1993 tot 2000 werkzaam als academisch directeur van het Givat Haviva's Joods-Arabisch Centrum voor Vrede en zat hij van 2000 tot 2008 het Emil Touma Instituut voor Palestijnse studies voor. Tussentijds trachtte hij als lid van Hadash in 1996 en 1999 vergeefs in de Knesset verkozen te worden. Si…Lees verder op Wikipedia