Boek
Nederlands
Titel
Amerikanah
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Americanah
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021 | Andere uitgaven
508 p.
ISBN
9789023455028 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

'Iedereen feminist!'

Toen een jeugdvriend Chimamanda Ngozi Adichie uitmaakte voor feminist, wist ze niet wat het woord betekende. Op haar 36ste heeft de Nigeriaanse schrijfster de term omarmd, popster Beyoncé bekeerd en drie bejubelde romans gepubliceerd. 'Ik ben op eigen verdienste zo ver gekomen maar dat wordt niet gezien, omdat ik een voortplantingsorgaan heb.'

Beyoncé. Chimamanda Ngozi Adichie wil er niet over praten. Dat doet de rest van de wereld wel voor haar. Dat krijg je, als de machtigste vrouw in de showbusiness fragmenten uit jouw werk in een van haar singles verwerkt. Een halve minuut lang is Adichie te horen in het nummer '****Flawless', dat dik drie minuten duurt (en waarin Beyoncé ook het refrein "bow down bitches" lanceert). Het is een stukje uit een lezing voor de populaire Tedx-reeks, waarin Adichie met veel zin voor humor en komische timing duidelijk maakt waarom we allemaal feministen zouden moeten zijn.

Chimamanda Ngozi Adichie (36) is een gelauwerd schrijfster, een beeld van een vrouw en een uitgesproken feministe. Ze was veertien toen ze, hevig debatterend met een jeugdvriend, voor het eerst voor feminist werd uitgemaakt. Ze wist niet wat het woord betekende, maar het klonk, zo zegt ze in haar lezing, "alsof ik een fan van terrorisme was".

Twintig jaar later roept feminisme nog altijd beelden op van vrou…Lees verder

Ontkroezing

Ifemelu groeide op in Nigeria, maar woont al dertien jaar in de VS. We treffen haar in een haarvlechtsalon; na jaren van ontkroezen wil ze haar oude kapsel terug. Ifemelu keert naar huis toe, hoewel ze het heeft gemaakt in Amerika. Ze geeft college aan Princeton en runt een succesvolle ...

Ifemelu groeide op in Nigeria, maar woont al dertien jaar in de VS. We treffen haar in een haarvlechtsalon; na jaren van ontkroezen wil ze haar oude kapsel terug. Ifemelu keert naar huis toe, hoewel ze het heeft gemaakt in Amerika. Ze geeft college aan Princeton en runt een succesvolle blog over sociale en raciale kwesties in de VS. Toch voelt ze zich onbehaaglijk bij wat ze schrijft. De schrijfster wisselt de hoofdstukken in het kapsalon af met die over Obinze, Ifemelu's grote liefde aan wie ze trouw zwoer voor ze de oceaan overstak. Amerikanah laat je de migrantenervaring in veel kleurschakeringen meebeleven. Adichie's aanpak is documentair, haar stijl elegant. Dit is een ideeënroman waarvan al de personages gelukkig een kloppend hart hebben.

CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE

Amerikanah.

Vertaald door Hien Montijn, De Bezige Bij, 512 blz., 29,90 ? (e-boek 12,99 ?). Oorspronkelijke titel: 'Americanah'.

¨¨¨¨è

'Als je haar maar niet kroest'

De Nigeriaanse Chimamanda Ngozi Adichie schreef een klepper van een roman over de Afrikaanse diaspora in Amerika. Meer nog over ras isAmerikanah een boek over het lot van de Afrikaanse vrouw.

Carien Westerveld

Chimamanda Ngozi Adichie staat op het podium van een tot de nok toe gevuld auditorium in de Universiteit van Nairobi. Ze wordt verwelkomd als een superster, met een minuten durende staande ovatie. De schrijfster, die bekendheid verwierf met haar romanPurple hibiscus, is in Kenia naar aanleiding van de publicatie van haar nieuwste boekAmerikanah. De roman gaat over Ifemelu, een jonge Nigeriaanse die in Amerika een succesvolle carrière als schrijfster heeft uitgebouwd en na jaren besluit terug te keren naar haar vaderland. Ze schrijft een blog over ras, dat in Amerika een rol speelt in alle aspecten van het dagelijkse leven. Ze wordt er geconfronteerd met blanke Amerikanen, zwarte Amerikanen, Afrikaanse migranten in Amerika, allemaal met hun eigen tradities, meningen en vooroordelen, denkpatronen, goede en minder goede bedoelingen, elk met zijn eigen raciaal bewustzijn. Ifemelu observeert, ondergaat, analyseert en schrijft. Zonder een spoor van politieke corre…Lees verder

Ngozi Adichie (*1977) heeft het talent om zo te schrijven dat ze gelezen wordt door Chinese meisjes, Zweedse mannen en Amerikaanse vrouwen. En nog een paar categorieën. De Nigeriaanse schrijfster, die o.a. aan Harvard en Yale werkte, heeft met haar roman 'Amerikanah' weer een interessant boek toegevoegd aan haar oeuvre. Het is een slim in elkaar gezette roman, die twee verhalen door elkaar heen weeft. Het ene verhaal is dat van de succesvolle jonge Nigeriaanse vrouw Ifemelu, die in Amerika gaat studeren en werken. Het andere verhaal laat haar oude vriendje Obinze zien, die Engeland uitgezet wordt en terug in het bruisende Nigeria steenrijk wordt. Ze raken elkaar kwijt, en komen misschien weer bij elkaar, maar dat liefdesverhaal is slechts een kapstok voor een moderne roman met ingevlochte blog-elementen en verhalen over zelfmoord, haar en ras. Obama wordt in de roman president - en ook verder schetst Adichie een mooi energiek tijdsbeeld, zowel van Nigeria als Amerika. Vrij kleine druk.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Carlos Figueroa

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of …Lees verder op Wikipedia