Boek Nederlands

Wit

Bret Easton Ellis (auteur), Robbert-Jan Henkes (vertaler)

Wit

Bret Easton Ellis (auteur), Robbert-Jan Henkes (vertaler)
Genre:
Luchtig geschreven aanklacht tegen de zogenoemde e-cultuur, waarbinnen iedereen zich conformeert aan het gangbare en bang is om een ander gedrag of andere mening te tonen.
Titel
Wit
Auteur
Bret Easton Ellis
Vertaler
Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
White
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
285 p.
ISBN
9789026348013 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Kwade lijnen

Bret Easton Ellis neemt een boek lang geen blad voor de mond en houdt een vurig pleidooi voor meer vrije meningsuiting en minder kleinzerigheid. Zijn levensraad: grow the fuck up.

‘Writer, critic, lover, hater, tweeter, free speaker, transgressive, white, privileged, male.’ Zo brandmerkt relschopper Bret Easton Ellis zichzelf op de Engelse cover van zijn eerste non-fictieboek. Als blanke man uit de hogere klasse behoort hij tot de meest gehate mensensoort op aarde, want white privileged males moeten zich verontschuldigen louter omdat ze bestaan en er verder het zwijgen toe doen. Daar is Ellis niet bijster goed in. Als schrijver beschouwt hij de vrijheid van meningsuiting als een onvervreemdbaar grondrecht dat hij ten volle benut, ongeacht wie in het vizier van zijn woede verschijnt. Zijn tweets leidden meermaals tot wereldwijde consternatie en zelfs in Vlaanderen haalde hij voorpagina’s toen hij, nota bene als juryvoorzitter van Film Fest Gent, de Amerikaanse remake van Loft de grond in boorde. Beleefdheid, daar doet Ellis niet aan.

Wie in Wit een schuimbekkende Ellis verwacht, is er echter aan voor de moeite. Ellis pleit in zijn doo…Lees verder