Boek
Nederlands

Oersoep

Bregje Hofstede (auteur)
Via het louter fysieke, een rauw beschreven bevalling, seks en drugs analyseert het hoofdpersonage haar onerliggende luikjes, haar oersoep, het bovenzinnelijke.
Titel
Oersoep
Auteur
Bregje Hofstede
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2023
214 p.
ISBN
9789493320192 (paperback)

Besprekingen

‘Oersoep’, de derde roman van Bregje Hofstede (1988) opent met een bijzonder rauwe, vrij brutale bevallingsscène – geïnspireerd door haar eigen ervaring – wars van alle zeemzoete romantiek. ‘Adem een nieuwe wereld uit door je kut…’ tot ‘het hoofdje van de baby, zacht als een rotte perzik’. De vrouw, herleid tot een lichaam dat elke individualiteit verliest, bijna een ‘egodood’. Zelfs de vorm benadrukt de inhoud via afwijkende bladspiegels en witruimtes. Via deze dissectie laat de auteur de lezer aanvoelen dat we bestaan uit talloze luikjes waarachter, zoals matroesjkas, telkens andere individuen schuilgaan, een oeroude keten, de oersoep van de titel van het boek. Doel van de auteur: de lezer laten nadenken over de zingeving van het leven in een ontkerkelijkte, steeds complexere wereld. Fysieke ervaringen blijken een doeltreffend hulpmiddel daartoe te zijn, zoals een bevalling, maar ook seks en hallucinerende middelen openen een deur naar het bovenzinnelijke. Het ‘versmelten’ van het …Lees verder

Over Bregje Hofstede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marc Verschooris

Bregje Hofstede (1988) is een Nederlandse feministische journalist, columnist, schrijver en activist.

Biografie

Hofstede studeerde kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en is correspondent Nieuw Feminisme bij online journalistiek platform De Correspondent.

Haar debuutroman De hemel boven Parijs is vertaald in het Duits en Deens. Hij werd genomineerd voor onder andere de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil.

Haar tweede roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019.

Hofstede is lid van Extinction Rebellion en medeoprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument.

In 2019 nam ze deel aan het winterseizoen van De Slimste Mens en hield dit twee afleveringen vol.

Eind december 2019 verhuisde ze m…Lees verder op Wikipedia