Bibliotheca Wasiana

Documentatiecentrum over het Waasland

De Bibliotheca Wasiana bestaat sinds 1946. Het is een bewaarbibliotheek en documentatiecentrum over het Waasland dat is gehuisvest in de gebouwen van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Sint-Niklaas. Je vindt de Bibliotheca Wasiana op de eerste verdieping van de Bib van Sint-Niklaas.

Contact

Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
03 778 34 40 I  bibliotheca.wasiana@sint-niklaas.be

Openingsuren

Leeszaal Bibliotheca Wasiana is open op afspraak.

Collectie

Alles wat gedrukt of geschreven is, op band, op plaat, digitaal opgenomen of gefotografeerd over het Waasland en zijn bekende of minder bekende bewoners. De collectie bevat o.a. boeken, krantenknipsels, brochures, kaarten, partituren, affiches, foto’s, prentkaarten, cd’s, video’s en dvd’s.

Trefwoord: Waasland

4 pijlers

  1. Het culturele leven in ruime zin: van verenigingsleven tot schone kunsten,
    van literatuur tot heemkunde;
  2. De politieke en economische geschiedenis;
  3. Een historische en hedendaagse kaartencollectie;
  4. Speciale fondsen: Camille Melloy, Camil Van Hulse, Robrecht Van der Spurt, Edgard Wauters en Boerke Naas, Ignace De Sutter, Jozef De Wilde, Chris Ferket; en collecties: Anton van Wilderode, Tom Lanoye, Filip De Pillecyn, Reynaert de Vos,…

Collectie doorzoeken

De catalogus van Bibliotheca Wasiana kan je hier raadplegen. Je vindt er al onze boeken, tijdschriften en documentatiemappen.

Sint-Niklasiana 

Alle uitleenbare boeken die iets met Sint-Niklaas te maken hebben, hetzij over geschiedenis, monumentenzorg of toerisme staan gebundeld in  één rubriek, genaamd ‘Sint-Niklasiana’.

Erfgoedbank

Binnenkort kan je op de erfgoedbank terecht voor een uitgebreide fotocollectie, een historische kaartenverzameling en andere digitale erfgoeddocumenten over het Waasland. Bibliotheca Wasiana is partner van de Erfgoedbank Waasland.